Sieň slávy 30.5.2024

Sieň slávy | Zomrel člen SSTnF Dušan Čikel

Vo veku 94 rokov zomrel 25. mája člen Siene slávy trenčianskeho futbalu Dušan Čikel, ktorý svoj nesporný športový talent začal rozvíjať na futbalovom ihrisku v Beckove. Po absolvovaní strednej školy viedli jeho kroky do Slovenských bavlnárskych závodov v Trenčíne, kde popri práci účtovníka strieľal góly za Sokol SBZ, Danubius Trenčín a Zlatovce.

Čikel narukoval v apríli 1951 do Českých Budějovíc. Kopačky však vymenil za tretry a v rámci Armádnych športových hier tvoril súčasť pretekov, počas ktorých Emil Zátopek prekonal dva svetové rekordy. Veľmi skoro si ho do služby vyžiadal jeden z najlepších armádnych klubov na svete ATK Praha. Historický úspech dosiahol v júli 1953, keď rozbiehal štafetu na 4 x 800 m, ktorá utvorila svetový rekord časom 7:28. Stal sa tak prvým slovenským atlétom zapísaným na listine svetových rekordov Medzinárodnej asociácie atletických federácií IAAF. Šesť rokov bol stálym členom česko-slovenskej atletickej reprezentácie.

K futbalu sa vrátil ako kondičný špecialista hráčov zlatej generácie Jednoty Trenčín. Po príchode do klubu začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia zaujal lekciami zhrnutými v diplomovej práci s názvom „Rozvoj pohybových vlastností hráčov futbalu v celoročnej príprave“. Odborne rozpracoval rýchlosť, vytrvalosť, obratnosť a silu. Jeho revolučné prvky skombinované s hernou a taktickou vyspelosťou mužstva napokon zožali úspech. Tím hral roky o špicu v najvyššej celoštátnej súťaži. V roku 1966 dokráčal do finále Stredoeurópskeho pohára vo Florencii. Z jeho inovatívnej metodiky čerpali mnohé trénerské osobnosti v celom Československu.

Česť Vašej pamiatke.

Autor: astn
Rozpis zápasov
2:2 Zlaté Moravce
NIKÉ LIGA, 32. kolo, 18.5.2024
FC ViOn Zlaté Moravce - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
Hviezdy deťom 24.6.2024

Komunita | Máme za sebou 16. ročník charitatívneho podujatia Hviezdy deťom

Najväčšie charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku...

Hviezdy deťom 21.6.2024

Hviezdy deťom | Hviezdy deťom s Chárom, Regendom, Farkašovou a ďalšími

Počas nasledujúceho víkendu nás čaká už šestnásty ročník...

A-tím 20.6.2024

A-tím | Media day pred štartom letnej prípravy

Prípravu na nadchádzajúcu sezónu 2024/2025 odštartoval dnešným dňom aj náš tím. Prvý deň...

A-tím 20.6.2024

A-tím | Prvý tím odštartoval prípravu na novú sezónu

AS Trenčín odštartoval prípravu na nadchádzajúci ročník Niké ligy 2024/2025....

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  bahis sitesi  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa