Aktuálne 15.8.2022

2. ročník Memoriálu Jána Cellera už tento piatok!

V dňoch 19.-21.8.2022 sa v Športovej hale na Sihoti uskutoční turnaj chlapcov ročník nar. 2004 a mladší.

Sme veľmi radi, že po vydarenom prvom ročníku Memoriálu Jána Cellera sa nám podarilo zorganizovať aj pokračovanie tohto turnaja pre chlapcov aj dievčatá. V prvom termíne 19.- 21.8.2022 sa na domácej palubovke predstavia naši chlapci postupne proti tímom Považskej Bystrice, Svitu, Čani a českému Zlínu. Zároveň nás veľmi mrzí, že sa nám na poslednú chvíľu odhlásilo jedno družstvo a do dnešného dňa nie je v našich silách nájsť za neho náhradu. Preto budú mať možnosť zahrať si kvalitné zápasy naši kadeti ako šiesty tím tohto krásneho turnaja.



Predstavme si našich súperov:


  • IMC Slovakia Považská Bystrica

Basketbal v Považskej Bystrici má už viac ako 60-ročnú tradíciu, prvý oficiálny oddiel bol založený v roku 1955. Novšia história sa datuje približne 20 rokov dozadu s príchodom firmy IMC Slovakia, s.r.o., ako hlavného sponzora a podporovateľa. Prioritou je výchova basketbalovej mládeže, družstvo Mužov zložené skoro výhradne len z našich odchovancov pôsobí v 1.lige. Viacero našich odchovancov sa presadilo do extraligových celkov a reprezentačných výberov všetkých vekových kategórií. 

Naše družstvá získali 9 titulov Majstra Slovenska v rôznych kategóriách a viacero ďalších medailových umiestnení. K našim odchovancom patria Šimon Krajčovič, Mário Ihring, Jakub Petráš, Michal Čekovský, Ivan Židzik a viacerí ďalší bývalí extraligoví hráči.
V sezóne 2022/2023 budeme mať v súťažiach SBA šesť chlapčenských a jedno dievčenské družstvo.

  • BKM Iskra Svit

Basketbalový klub mládeže Svit bol zaregistrovaný na Ministerstve spravodlivosti SR dňa 17.1.2001. Zakladajúcimi členmi boli vtedajší tréneri mládežníckych družstiev vo Svite a v Poprade a funkcionári klubu.

Podstatou vzniku klubu bola skutočnosť, že činnosť mládežníckych družstiev fungovala bez financií a to zo zotrvačnosti a to aj napriek skutočnosti, že v lete 2000 sa dohodli subjekty BK Chemosvit Svit, ktorý do tej doby zastrešoval mládežnícky basketbal a novovzniknutý subjekt Športový klub Svit, o prechode mládeže pod novovzniknutý subjekt.

Basketbalový klub mládeže Svit prebral celý kmeň hráčov, vstúpil do rozbehnutej sezóny 2000/2001 a úspešne ju dokončil.

Následne v ďalších sezónach pôsobil v celoslovenských a regionálnych súťažiach priemerne s 8 družstvami a dosahoval výrazné úspechy.

V súčasnosti Basketbalový klub mládeže zastrešuje 8 družstiev, ktoré tvoria celú basketbalovú pyramídu. Paralelne fungujú pod hlavičkou BKM aj 2 prípravky v mestách Svit a Poprad.

Úzka spolupráca s extraligovým družstvom Iskra Svit dáva možnosť všetkým hráčom BKM zúčastňovať sa na extraligových zápasoch a naopak hráči Iskry Svit sa aktívne zúčastňujú tréningového procesu mládežníckych družstiev a odovzdávajú svojim mladým kolegom obrovské skúsenosti.

  • BA Čaňa

Obec Čaňa leží cca 10 km od Košíc, v súčasnej dobe je jednou z najväčších obcí na Slovensku - má asi 6200 obyvateľov, v obci je Základná škola, ktorá má v dnešnej dobe asi 700 žiakov a práve na tejto škole si našiel svoj domov aj basketbal. V školskom roku 2014-15 vznikol v Čani z iniciatívy vtedajšieho riaditeľ ZŠ basketbalový krúžok chlapcov, ktorý v nasledujúcich 2 školských rokoch pomaly rástol, pridávali sa aj dievčatá, pričom sme sa ako ZŠ Čaňa pravidelne zúčastňovali Minibasketbalovej ligy v Košiciach, ktorá v tých časoch perfektne fungovala na mesačnej báze turnajov. V roku 2017 sme spolu s rodičmi detí a vedením obce dospeli k záveru, že založíme aj oficiálny klub a tak po splnení všetkých podmienok nás 28.4.2017 zaregistrovali ako Basketbalovú akadémiu Čaňa. Od sezóny 2017-18 sme už pravidelnými účastníkmi súťaží riadených SBA - začali sme v kategóriách starší minižiaci U12 resp. staršie minižiačky U12,v tejto sezóne budeme mať oficiálne už 9 družstiev. 

V predošlej sezóne 2021-22 sme mali 108 aktívnych členov v 8 tréningových skupinách - v drvivej väčšine žiakov ZŠ Čaňa a žiakov z okolitých obcí. V najstarších kategóriách za nás už hrajú aj deti z Košíc, Michaloviec či Rožňavy. Napriek tomu, že fungujeme pomerne krátko, zaznamenali sme v predošlých sezónach niekoľko účastí na finálových turnajoch o Majstra SR : 2018-19 : Starší minižiaci U12 - 6.miesto,Mladší žiaci U13 - 5.miesto, 2019-20 : Mladší žiaci U13 - 7.miesto, Žiaci U14 - 7.miesto, 2020-21 : Staršie žiačky U15 - 7.miesto, 2021-22 : Kadetky U17 - 8.miesto.
Okrem toho sa pravidelne zúčastňujeme turnajov na rôznych miestach - boli sme v Radome (Poľsko), Ostrave (Česko), Nyiregyháze (Maďarsko), Trenčíne, Michalovciach, Kežmarku, Košiciach. Turnaje Minibasketbalovej ligy sme absolvovali aj v Lučenci, Starej Ľubovni, Poprade, Rožňave, Levoči, Košiciach i u nás v Čani. V súčasnej dobe už máme aj 1 reprezentantku Slovenska - na mládežníckej olympiáde EYOF v Banskej Bystrici bola členkou družstva Slovenska U16 Nataša Kaňuchová.

  • SKB Zlín

Oddiel basketbalu vznikol v Zlíne v roku 1941 v rámci SK Baťa. V roku 1953 založil Otakar Klos oddiel pri TJ Gottwaldov a položil tak definitívny základný kameň moderného basketbalu v Zlíne.

Doteraz najväčším úspechom zlínskeho basketbalu je účasť ženského oddielu v najvyššej súťaži medzi rokmi 1968-1970. Počas svojej histórie klub vychoval niekoľko reprezentantov, taktiež olympionika, reprezentanta a mnohonásobného majstra ČSR Jana Blažka, alebo jednu z najlepších basketbalistiek českej histórie Irmu Valovú, najvyššiu súťaž hral aj Karel Jajtner a Roman Krämer, ktorý sa stal kapitánom slovenskej reprezentácie.

V dnešnej dobe je hlavným cieľom klubu rozvoj mládežníckeho basketbalu. V SKB Zlín v súčasnosti športuje 240 chlapcov a dievčat, organizovaných v 13. súťažných družstvách. Muži hrajú dlhodobo druhú najvyššiu súťaž.


Už čoskoro sa dozviete aj presný rozpis všetkých zápasov. Veríme, že si nájdete cestu do športovej haly a povzbudíte našich chalanov.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 25.4.2024

Ani domáca palubovka na výhru nestačila

V stredu 24.4.2024 odohrali naše ženy druhý zápas o umiestnenie proti tímu UMB Banská Bystrica.

Aktuálne 25.4.2024

REPORT MLÁDEŽE - 20.- 21.4.2024 - DIEVČATÁ

Počas posledného víkendu sa z dievčenských kategórií predstavili v štyroch zápasoch staršie...

Aktuálne 23.4.2024

REPORT MLÁDEŽE - 20.- 21.4.2024 - CHLAPCI

Chlapci z mikroligy odohrali v sobotu posledné dva zápasy sezóny, kadeti v nedeľu deklasovali...

Aktuálne 23.4.2024

Výsledkový sumár | 20. - 21.4.2024

Naše mládežnícke kategórie majú za sebou veľmi úspešný víkend, keď zo siedmych zápasov bolo až 5...

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA